dinsdag 9 september 2014

Je zult het wel druk hebben....

Vier kinderen?! Jee, je zult het wel druk hebben. Dit is zo’n beetje de eerste reactie op het feit dat we vier kinderen hebben. En werk je er ook nog bij? Dat is meestal de tweede respons. En ik snap het hoor. Vier kinderen is natuurlijk boven het landelijk gemiddelde van 2,1 kind. Bovendien bekijkt de gesprekspartner het vanuit zijn/ haar eigen referentiekader. Ik ken niet heel veel mensen om me heen met vier kinderen. Bijna niet zelfs. Dus is vier kinderen voor velen wel heel veel, te veel ook. En dat uit men dan ook ’ik moet er niet aan denken!’. Ok√©…. 

Vaak antwoord ik iets in de trant van, nou ze waren er niet ineens alle vier tegelijk en je groeit erin… zoiets. En ja het is druk, maar wel gezellig! 

Natuurlijk is het heus niet altijd alleen maar leuk. En natuurlijk word ik soms weleens gillend gek van de HERRIE die ze produceren want jemig alles lijkt op topvolume verkondigd te moeten worden. Er is nauwelijks sprake van gewoon praten, tetteren dekt meer de lading. En dan liefst allemaal tegelijk. Daar komt dat tetteren natuurlijk ook vandaan… als er een ander aan het woord is, moet je je volume wel opschroeven anders hoor ik het niet natuurlijk. Tandje erbij dus maar. En dat dan in viervoud. Man man man…. 

Maar los van de herrie, de drukte, de chaos, de vloer bezaaid met boeken, tijdschriften, loombandjes, poppen, spaartoestanden van een of andere supermarkt en voetballen, de bergen was (oh die was!!!) is het vooral ontzettend bijzonder om de dynamiek tussen die vier te zien. En wie er met wie klikt. En hoe de oudsten de kleintjes helpen met kleren, schoenen en jassen aantrekken. En hoe ze elkaar troosten als er verdriet is. En hoe ze voor elkaar opkomen bij ruzietjes in de speeltuin. En hoe ze meehelpen in huis (’andere kinderen hoeven dat niet hoor mama’) en hoe zelfstandig ze allemaal zijn (ik sluit niet uit dat dit soms noodgedwongen is). En hoe de jongens elkaar beste vriend noemen en de hele dag samen voetballen. En hoe grote zus over kleine zus moedert. En hoe lief ze samen kunnen zijn, met elkaar en voor elkaar. En dat ik gewoon domweg gelukkig word van die vier draken.

Laatst vroeg iemand me of ik er opnieuw voor zou kiezen als ik het kon overdoen... 

Zeker wel!


Dit dus!


2 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij heerlijk om moeder te zijn van vier kinderen. Ik heb er nu twee van mezelf, af en toe een pleegkind, een oppaskind en daar komt in oktober een tweede bij. Als ik over straat loop met mijn eigen kinderen krijg ik al de vraag of dat niet druk is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jou ook gezellige drukte dus Linda, wat leuk!
   Ik vind het ook super om die vier draken te hebben, zo bijzonder.

   Verwijderen