donderdag 23 oktober 2014

Platen.... Een kwestie van smaak

Ik grap weleens dat ik in de verkeerde generatie geboren ben, qua muzieksmaak bedoel ik dan. Alhoewel ik dan ook niet één bepaalde periode zou kunnen noemen waarin ik het liefst geboren zou zijn (alhoewel ik wel héél graag naar Woodstock had gewild). Ik heb nogal een wide range van muziek waar ik gek op ben. Die beslaat meerdere generaties. Generaties lang geleden, dat wel. Wat me altijd aanspreekt, in welke periode dan ook, is ’de zingende man met gitaar’... daar hou ik blijkbaar van. 

Nu heb ik ook een platenspeler, ik doe namelijk niet aan cd’s. Ik hou van de sfeer rondom een platenspeler, het heeft gewoon iets. En dat ”iets” doet het ’m voor mij. De aanloop voordat de muziek daadwerkelijk begint. De oude boxen erbij. Dat gekraak en soms een tik in de plaat, ik vind het geweldig. Maar goed, toen had ik dus een platenspeler. Wel een platenspeler, geen platen.  

En just for the record; ik doe dus niet aan nieuwe platen. Dat telt niet. Oud vinyl ja, nieuw vinyl nee. En zo simpel als het soms kan zijn; wie wat bewaart, heeft wat. Mijn oom had het en ik kreeg het. Voor mijn platenspeler, zodat de platen nog eens gedraaid zouden worden. 

Nu heb ik echte oude platen, die ruiken naar vroeger. Want thuis hadden we vroeger (vroeger, vroeger? Alsof ik al oud ben zeg...pfff) ook platen en een platenspeler. Brings back memories. Al kan ik me niet meer echt herinneren welke platen vroeger veel gedraaid werden door mijn ouders. Ik kan me wel nog enkele platenhoezen herinneren, gek hoe dat bijblijft. Ik kan me bijvoorbeeld nog een platenhoes herinneren met daarop een hoofd met duivel hoorntjes. Geen idee van wie of wat, maar die maakte nogal indruk. Ik durfde niet door dat deel platen te snuffelen waar die plaat tussen stond, bang dat ik hem tegen zou komen. Heldin...

Hoewel ik momenteel heel veel platen heb om uit te kiezen, draai ik altijd dezelfde. Ik zei het al hè. Man met gitaar. Elke dag draai ik dezelfde plaat, side A en B. Soms zelfs meerdere keren achter elkaar. Zelfs zoonlief zingt alle liedjes al woord voor woord (hoewel fonetisch) mee. Ik vind het een steengoede plaat. Of nee wacht, ik vind hèm gewoon steengoed, al zijn nummers, geen uitzonderingen. Ik ben fan. Fan van Jim Croce. Gelukkig heb ik al zijn platen... 2 opmerkingen:

  1. Ik ben ook niet van deze tijd w.b. muziek. En dan houd ik ook nog van foute Country and Western songs...

    BeantwoordenVerwijderen